Ukraina test

I patrzymy, jak to wygląda z paskiem

Na co uważać?

Grzyby

Grzyby jadalne są często mylone z tymi trującymi, które mogą spowodować poważne zatrucie, a nawet śmierć. Idąc do lasu, zbieraj tylko te, do których masz pewność, że możesz je bezpiecznie zjeść. Kiedy coś gotujesz w domu z własnoręcznie zebranych grzybów, spróbuj potrawy małą łyżeczką. Jeśli poczujesz gorzki lub piekący smak, może się okazać, że grzyb w daniu jest trujący.

Najczęściej występującymi trującymi grzybami są:

  • lisówka pomarańczowa
  • goryczak żółciowy
  • muchomor plamisty
  • muchomor sromotnikowy.
rtrj

Rośliny

Owoce niektórych roślin trujących bardzo przypominają te aronii czy jagód. Nie jedz owoców z drzew lub krzewów, których nie znasz. Uważaj też na dzieci. Czerwone czy białe kulki mogą się im kojarzyć z cukierkami.
Przykładami roślin, które mają trujące owoce są:

  • wawrzynek wilczełyko
  • śnieguliczka biała
  • ligustr
  • pokrzyk wilcza jagoda
hd

Trujące bywają też nasiona, pyłek czy liście roślin.
Przykładami trujących roślin są:

  • tuje
  • KONWALIE
  • rącznik
  • ZŁOTOKAP ZWYCZAJNY
ncgn